Çimi ne sıklıkla sulamanız gerekir?
Çime ne kadar su vermeniz gerekir?
Çimi ne zaman sulamak gerekir?
Genel Bilgiler
Sulama, en önemli üç faaliyetden biridir. Sulama, çimin uzun ömürlü olması ve güzel görünmesini sağlar. Yeni uyguladığınız Zümrüt Çim, hemen gübreye ihtiyaç duymaz fakat suya hemen ihtiyacı vardır. Çimler suyu kökleriyle alır. Sadece yaprakları ıslatmak çimi rahatlatabilir, ancak çimin susuzluğunu gidermez. Su, çimlerin sağlıklı beslenmesi için gereklidir. Su, topraktaki besinlerin bitkiye taşınmasını, yaprakların hızlı büyümesini, yumuşak, esnek ve dik durmasını sağlar. Su, tüm diğer canlılarda olduğu gibi, çimi serinletir. Ancak, düzensiz sulama, ciddi problemlere neden olabilir.
Fazla sulama
Çok sulama, toprağın aşırı suya doymasına ve balçıklaşmasına neden olur. Bu durum, serin havalarda 1-2 hafta, sıcak yaz aylarında 1-2 gün devam ederse, çim kökleri boğulur. Çim kökleri, oksijene ihtiyacı vardır. Su altında kalan çimler nefes alamaz, çabuk hastalanır ve ölür. Bu yüzden çimlerin gelişmesi, besinlerin taşınması için suya, aynı zamanda belli oranda Oksijene ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız. Su ve oksijen denge içinde olması gerekir.
Az Sulama
Çime az su vermek, ciddi problemlere neden olabilir. Özellikle yeni uygulanmış Hazır Çimler, kökleri az olduğu için savunmasız olup çabuk kuruyabilir. Çok köklü bitki daha fazla, az köklü bitki daha az su çekebileceğini unutmamız gerekir. Hazır çimlerin kökleri kesilip geldiği için ve az olduğu için, suyu topraktan sınırlı bir şekilde alabilmektedir. Hazır çimler, güneşin altında ve rüzgarlı havada 1-2 saat sulama yapmadan beklerse kuruyup ölebilir. Bu nedene, uygulama öncesi iyi toprak hazırlığı, toprak kuru ise 1 gün önce sulanması ve çimler uygulanır uygulamaz sulanması gerekir. Hazır çimler hemen sulanmazsa belki ölmezler ancak, rengi koyu mavi-mor’a döner, üzerine basıldığında kalkamaz, pörsür, yapraklar içe doğru kıvrılıp incelir.
Bu yüzden çimler, susuzluk çekmden, düzenli ve yeterli sulanmalıdır.
Doğru sulama nasıl yapılır?
Ne derinlikte – Çim kök derinliğine göre sulama yapılması gerekir. Çiminizin kök derinliğini biliyorsanız, ne kadar su vermeniz gerektiğini de bilirsiniz. Hazır çimlerin kökleri kısadır, ancak çok hızlı köklenebileceğinden, alt toprağın da yeterince sulanması gerekir. Hazır çimler, bir haftada 1-1,5 cm aşağıya doğru kök atabilir. İyi toprak, altyapı ve bakım yapılması durumunda, olgun Zümrüt Çimler, 30-40 cm derinliğe kök salabilir. Kök derinliğini anlayabilmek için ufak bir çukur açabilirsiniz. Bir diğer bir yöntem, sulamayı toprak suya doyuncaya kadar dakika tutarak sulayanız. Toprak suya doyduğunda, ufak göllenmeler başlar. Sulama hemen kesilmeli ve geçen süre kaydedilmelidir. Kaydedilen süre, bundan sonraki sulamalarda referans olacaktır.
Ne sıklikta – Çiminiz boylandığı müddetçe suya ihtiyacı vardır. Çimlerinizi sık biçtiğiniz aylarda, yeterli sulama yapıp yapmadığınıza dikkat etmeniz gerekir. Genellikle, olgun çimler, yağışa bağlı olarak, ilkbahar ve sonbaharda 3 günde bir, yaz aylarında 2 günde 1, çok sıcak havalarda her gün 1 defa sulanmalıdır. Yeni uygulanmış Hazır Çimler, hava koşullarına bağlı olarak, toprağı iyice doyuracak şekilde, ilk hafta günde 2-3 defa, ikinci hafta her gün 1 defa, üçüncü hafta her gün beya gün aşırı sulama yapılmalıdır. Çimler tamamen behçenize köklenince, sulamayı azaltabilirsiniz. Çimleri, yağışlı geçen zamanlarda ve boylanma yapmadığı kış aylarında sulamanıza gerek yoktur.
Ne şekilde sulama – Çim, yağmurlama şeklinde sulanmalıdır. Hortumla araba yıkar gibi, tazikli şekilde su sıkmak, veya hortumu çime bırakarak salma sulama yapmak, çimlere çok ciddi zarar verir. Hortumla elle sulama, hortuma fıskiye takarak sulama, çeşmeye bağlı sprinkle sulama veya otomotik sprinklerle sulamak…, hepsi doğru yapıldığı ve yeterli sulandığı müddetçe geçerli yöntemlerdir. Unutmayın, çimleri kaç dakika suladığınızdan çok, suyun yeterli verilip verilmediği ve düzenli olması önemlidir.
Çiminizin yeterince sulanıp sulanmadığını nasıl anlarsınız – En doğru yöntem, ufak bir çukur açarak toprağı kontrol etmek. İyi sulanmış toprak, tamamen nemli, koyu renkli ve ellediğinizde serindir. Diğer basit yöntem ise, kalem kalınlığında, 25-30 cm boyunda bir metal çubuğu veya uzun tornavidayı toprağa batırmak. Tornavida aşağı doğru rahat giriyorsa ve çıkardığınızda temizse, üzerinde toprak yoksa ve serin olduğunu hissediyorsanız, yeterli sulanmış demektir.
Akşam veya sabah, çim yaprakları üzerinde gördüğünüz çiğ damlacıkları ve ıslaklık size yanıltmasın. Çiminizin kökleri susuzluk çekiyor olabilir!
Unutma!
Doğru sulama demek, çim köklerin hepsi yeterli bir şekilde suya doyması demektir. Sadece yaprakların ıslatılması yeterli değildir.