Çimde renk farklılığı
Tespitler
1. Çiminizin rengi, komşunuzun çimlerinden farklımı görünüyor?
2. Çim bazı bölümlerde renk tonu, sarı, kırmızı, portakal rengine döndü mü?
3. Çim, tamamen kahverengileşip saman rengine mi döndü?
4. Hazır çimin bazı ruloları, diğerlerine göre daha koyu renkte mi?
Cevabınız evet ise, çim renkleri ile ilgili aşağıdaki bilgileri öğrenmenize ihtiyaç vardır.
Genel Bilgiler
Genel olarak çim, yeşil rengindedir. Ancak türüne, gübrelemeye, bulunduğu mevsime, iklime, aldığı güneşe, sulamaya bağlı olarak tonda farklılıklar olur. Çim dinamik olup, sürekli değişim gösterir. Çevre koşulları değişir değişmez, çimde rengini değiştirir. Renk değişimi, koşulların değiştiğinin en iyi göstergesidir. Renk değişimi tek başına çime zarar vermez ancak, bazı tehlikelerin habercisi olabilir. Bu yüzden, renk değişimlerin sebeplerini ve ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir.
Çimde renkler ve anlamı:
• Yeşil – Yaprakta yeşil rengi klorofil pigmenti sağlar. Koyu yeşil, yaprakta fazla klorofil anlamına gelir. Azot (N), Demir (Fe) ve Magnezyum (Mg) besin elementleri, yaprakta yeşil rengin oluşmasını sağlar.
• Sarı – Yaprakta sarı renk, Karoten pigmentlerinden gelmektedir. Bunlar yaprakta her zaman var olan pigmentlerdir. Azot (N), Demir (Fe) ve Magnezyum (Mg) eksikliğinde klorofil azalır, Karoten pigmentleriyle beraber sarı renk ön plana çıkar. Hastalıklar da klorofil oluşumunu engelliyebilir ve sarı rengin ön plana çıkmasına neden olabilir.
• Kırmızı – Yaprakta kırmızı ve mavi renk, Antosiyan pigmentlerinden gelmektedir. Bu iki renk yaprakta çoğu zaman bulunabilir. Klorofil azaldığında veya çok miktarda Antosiyan üretildiğinde kırmızı renk ön plana geçer. Antosiyan daha çok stres koşullarında bitki tarafından üretilir, miktarı çim türüne göre değişir. Soğuk ilkbahar veya sonbaharda çimler kırmızıya dönerse, sağlıklı gelişemiyor, yeterince Klorofil üretemiyor anlamına gelir. Havalar ısındıkça, çim normal rengine döner. Hastalıklar çimi strese sokar, bu nedenle de çimde kırmızılaşma görülebilir.
• Portakal rengi – Bitkide olan bir pigment tarafından değil, hastalıktan dolayı ortaya çıkan bir renktir. Pas dediğimiz hastalık, yaprakların üzerini portakal-kırmızımsı renkli sporlarıyla kaplar ve çim bu renge döner. Yaprağı elinize alıp sporları görebilir, çim biçerken her yere dağıldığını, üzerinde yürürken ayakkabınıza dahi bulaşabilir. Pas hastalığı, çim yapraklarını öldürebilir ancak köklere zarar vermez. Daha detaylı bilgi için Çimde Pas hastalıklarını inceleyebilirsiniz.
• Saman rengi – Çimin tüm yaprakları kahverengileşip saman rengine dönerse, öldü anlamına gelir. Yaşam döngüsü olarak, çimde bazı yapraklar ölür, hemen yanında yeşil olan varsa problem yoktur.
• Çimler, hastalık, susuzluk, aşırı sıcaklık ve aşırı kullanımdan dolayı kahverengileşip ölebilirler. Çimler susuz kaldıklarında, ilk önce koyu mavi-mor rengine döner, su verilmezse kahverengileşip saman rengine dönerler. Saman rengine dönen çimlerin önemli bir kısmı ölür. Tekrar canlanması zordur.
Neden bazı hazır çim ruloları diğerlerinden farklıdır?
Zümrüt Hazır çim, standart üretim yapmaktadır. Bizden aldığınız her bir rulo çim aynı doku ve görünümdedir. Hazır Çimlerin üretimi geniş arazilerde yapılmaktadır. Yetersiz altyapı ve bilinçsiz personel ile yapılan üretimde standart çim üretmek imkansızdır. Altyapı ve bakım farklılıkları nedeniyle, arazinin başı ile ortasında kesilen hazır çimler aynı standarda olamaz. Ancak, rulolar arasında ufak renk farklılıkları olmasında problem yoktur. Bu daha çok uygulama yönü farklılığından kaynaklanmaktadır. Çimler bahçenizde köklendikten sonra, kısa zamanda renk farklılığı ortadan kalkar. Daha önce belirttiğimiz gibi, çimin dokusu ve sıklığındaki farklılık önemli olup ileride problemlere neden olur.
Unutma
Çim ne istediğini, problemlerini, sıkıntılarını rengi ile hemen belli eder. Bunları anlar ve isteklerine cevap verirseniz, çiminiz yıllarca sorunsuz bir şekilde harika görünümünü korur!