Genel bilgi
Çimin yetiştiği ortam ve koşullarda, yüzlerce çeşit mantar yaşayabilir, bunlardan sadece bir kaçı yüzeye çıkıp şapkalı mantar olabiliyor. Bunlar, çimin kuruyan alt yapraklarını çürütüp toprağa karışmasını, toprakta organik madde oluşumuna katkı sağlar. Faydalı yanlarını düşünürsek, onları yok etmek doğru değildir. Şapkalı mantarlar, organik madde bakımından zengin topraklarda yaşarlar. Çiminizde şapkalı mantarın çıkması, toprağınızda organik madde olduğunun bir kanıtıdır. Ancak, yanlış bakım ve olumsuz hava koşullarına bağlı olarak, bazı mantarlar çimde hastalık oluşumuna neden olur. Bunlar yapraklarda görülen pas, köklerden başlıyarak bölüm bölüm kurumalara ve ölümlere neden olan hastalıklardır. Bu tür mantarlar hızlıca her yere bulaşabilirler.
Çimdeki şapkalı mantarlar
Şapkalı mantarlar, uygun toprak ve hava koşullarında, çimde doğal olarak oluşabilir. Gördüğünüzde panik yapmayınız, yukarıda belirttiğimiz gibi, toprağınızın organik madde bakımından zengin olduğunu gösterir. Mantarlar, tamamen organik, çürümüş ağaç yaprakları, dal parçacıkları ve odun parçaları arasında yetişir. Ayrıca, fiziksel olarak gördüğünüz şapkaların çime hiç bir zararı yok, güneş çıktığında hemen kaybolur, toprağınıza orgnik madde olarak geri döner. Zararlı olan, mantarın miselleri dediğimiz kısımlardır. Bazı mantar türleri, yaprakların üzerinde örümcek ağı gibi misel yaparlar, bunlar bitkinin dokusana girerek zarar verir.
Nadir de olsa, çim uygulandıktan hemen sonra, -sıcak ve nemli havalarda- şapkalı mantarlar görülebilir. Güneş çıktıktan ve çimin üzeri kuruduktan sonra hemen kaybolur. Bir-iki tekrarlıyabilir, çimleriniz köklenip normal bakıma geçince tamamen kaybolur. Bildiğiniz gibi bazı şapkalı mantarlar zehirli olabilir, toplayıp yemeyiniz. Şapkalı mantar, bahçenizde sürekli çıkıyorsa, bunun nedeni fazla gübreleme ve sık sulamadır. Bu durumda, gübreleme ve sulamayı düşürmeniz gerekir.
Şapkalı mantarı öldürecek ilaç varmı?
Şu an şapkalı mantarları öldürecek bir ilaç yoktur. Şapkalı mantarlar, çime zarar vermediği gibi faydası vardır. Dolaysıyla onları yok etmeye gerek yok, güneş çıktığında kendiliğinden yok olurlar. Ancak, çime zarar veren mantari hastalıklar ile şapkalı mantarların yaşam koşulları çok benzer olduğu için, şapkalı mantarlar görüldüğünde, çime koruyucu hastalık ilacı atma zamanı geldiğini gösterir.